Waarom heeft dit proces invloed op mijn vermoeidheid?

Nu dat we weten hoe het spijsvertering systeem werkt is het nog niet vanzelfsprekend hoe dit jouw vermoeidheidsklachten beïnvloed. Het spijsverteringsysteem vraagt veel energie jouw lichaam, bedenk je maar eens hoeveel meer energie het kan kosten als je ook nog een probleem in één van de genoemde organen ondervindt!  

In de loop der jaren wordt bij iedereen het spijsverteringsysteem steeds slechter. Dit is gewoon een natuurlijke proces. De werking neemt ongeveer met 1% per jaar af. 

Ook zijn er veel andere factoren die onze spijsvertering beïnvloeden, zoals:

  • Overmatig suiker inname
  • Medicijngebruik
  • Alcohol
  • Roken
  • Maagzuurremmers
  • Stress
  • Voedingsintoleranties zoals gluten of lactose

Waarschijnlijk was je je er niet van bewust dat deze factoren zoveel invloed hebben op het totale energieverbruik van je lichaam. Het is belangrijk om goed voor je spijsvertering te zorgen. Je spijsvertering zorgt er namelijk voor dat jij fit en vitaal blijft.

 

Hoe weet ik of mijn spijsvertering invloed heeft op mijn vermoeidheid?

Het is eigenlijk best eenvoudig om te herkennen of de spijsvertering invloed heeft op jouw vermoeidheid. Je spijsvertering heeft invloed op je vermoeidheid als je last hebt van:

  • gasvorming;
  • opgeblazen gevoel;
  • constipatie;
  • slechte adem of lichaamsgeur;
  • oprispingen;
  • vermoeidheid na het eten van een maaltijd

Vaak vinden we het heel normaal dat we een opgeblazen buik hebben na het eten van een maaltijd. Niemand denkt er verder bij na, wanneer je twee dagen niet naar de toilet gegaan bent voor een grote boodschap en we lachen vaak om een boertje. Deze voor het oog lijkende kleine incidenten kunnen onderdeel zijn van een schakel die veel invloed heeft op jouw vermoeidheid.

 

Hoe werkt de spijsvertering nu eigenlijk?

Mond

Het begint allemaal bij het kauwen van het voedsel. Goed kauwen op je eten zal ervoor zorgen dat het eten in kleine stukjes verdeeld wordt. Hoe kleiner de stukjes eten, hoe beter. Tijdens het kauwen maakt je lichaam allerlei enzymen aan die zich in het voedsel nestelen. Deze enzymen zorgen ervoor dat de voeding beter opgenomen en verteerd wordt in de darmen.

Maag

We kunnen de maag zien als ons tweedelijns verteringssysteem. Als het voedsel in de maag is aangekomen zal de voeding verzuurd worden. Tijdens dit verzuringsproces zullen er ook weer vele enzymen worden gebonden aan het eten.

Darmen

Na de vertering in de maag wordt de zure brei als het ware afgeblust door een soort blusmiddel wat uit de alvleesklier komt. Anders zou onze dunne darm wegsmelten door de enorm sterke zuurgraad. Dit blusmiddel heet natrium bicarbonaat. Vanaf hier gaan specifieke kleine stofjes de overige afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten regelen.

Alle nutriënten die het lichaam nodig heeft zal worden onttrokken uit de voeding. Alles wat er overblijft zal in het toilet belanden.

 

Gevolgen en oplossingen

Door verteringsproblemen kan de voedselbrij gaan gisten met potentieel reflux (maagzuur oprispingen) als gevolg. Ook komt de opname van Vitamine B12 uit voeding in gevaar en kunnen onverteerde eiwitresten in de dunne darm komen met allerlei vervelende gevolgen.

Het lichaam moet harder werken om het voedsel te verteren, het immuunsysteem kan onnodig geactiveerd worden en het lichaam moet nog beter z'n best doen om de macro en micronutriënten op te nemen. Wanneer dit bij jou het geval is, speelt dit zeker een rol bij jouw vermoeidheid.

Misschien herken je een aantal van de symptomen en de mogelijke oorzaken. Het is belangrijk om hier mee aan de slag te gaan. door onder andere:

  1. Beter te kauwen op je voedsel. Ongeveer 30 keer kauwen per hap eten. Je maag heeft namelijk geen tanden, dus help hem een handje.
  2. Zorg voor een gezonde maag en darm omgeving door te stoppen met de genoemde oorzaken. 
  3. Eet voldoende groente en fruit (minimaal 600 gram per dag)
  4. Met een supplement kan je ook inspelen op de werkingsmechanismen van de vertering door te kiezen voor een product waar HCL, pepsine en digenzymes in zitten. Deze enzymen helpen bij de vertering van eiwitten, vetten, koolhydraten en lactose. Zo speel je in op de oplossing van de oorzaak in plaats van symptoombestrijding.

We gaan heel vaak uit van wat we voelen maar dit kan een vertekend beeld geven van wat er echt aan de hand is. Je weet simpelweg nog niet, wat je niet weet! Onze missie is om je daar duidelijkheid in te geven, zodat je keuzes gezonder worden en daadwerkelijk bijdragen aan de oplossing van jouw problemen.

“Voor een schip zonder roer is elke wind tegenwind”

Onbekend

Recente artikelen

Hieronder vind je de meest recente artikelen. Je vindt alle artikelen in het blogoverzicht.

Stress en pijn: hoe versterkt dit elkaar?

Stress en pijn: hoe versterkt dit elkaar?

Lees verder
Voeding en pijnklachten: hoe werkt dit?

Voeding en pijnklachten: hoe werkt dit?

Lees verder
Rugpijn: de voet speelt een cruciale rol

Rugpijn: de voet speelt een cruciale rol

Lees verder

Dus, plan direct een afspraak of een gratis pijncheck en lees ondertussen meer over onze unieke behandelmethode.