Blog

Client kan na 2 jaar heuppijn weer pijnvrij haar hobby uitvoeren

Geschreven door Joey Buskermolen | 10 februari 2021 10:33:00 Z

De plek waar je pijn hebt, zit zelden de oorzaak 

Bij C-Kracht starten we altijd met het analyseren. Dit doen we aan de hand van de ingevulde vragenlijst en het meten van de gezondheidpijlers, Zo krijgen we een duidelijk beeld wat er onderliggend speelt. In het lichaam is alles met elkaar verbonden, er bestaan dus geen losse elementen. 

 

Al snel werd duidelijk dat de hoeveelheid uren dat er per week gesport wordt bovengemiddeld was(voor haar niet meer dan normaal). Dat riep bij ons de volgende vraag op: ‘Kan je lichaam van deze inspanningen herstellen?’  Met andere woorden: Zorgt je voedingspatroon, de kwaliteit/kwantiteit van je slaap, de hoeveelheid stressoren ervoor dat je na een inspanning er beter voor staat?

Alles start met bewustwording. We hebben uitgelegd hoe systemen werken in het lichaam en wat die nodig hebben om optimaal te presteren. In deze situatie hadden we te maken met wisseldiensten, waarbij het slaappatroon altijd verstoord raakt. Ook werd er onvoldoende gegeten voor de hoeveelheid uren dat er werd gesport. Hierdoor krijg je een relatief energie tekort. De uitgaven van je lichaam zijn dan groter dan de inkomsten. 

Toen bovengenoemde geregeld was, gingen we door naar de lichaamsanalyse. 

Beperkte mobiliteit zorgt voor pijn in de heup

Het lichaam communiceert met je als er iets niet helemaal goed gaat. Dit doet hij door onder andere pijn te creëren.
Door een beperkte bewegingsuitslag in haar heupen, kwamen verschillende spieren in de problemen. Het lichaam had ervoor gezorgd dat er nog wel bewogen kon worden, maar wel met pijn als gevolg. Om te compenseren voor de beperkte mobiliteit in haar heup, werden bepaalde spieren veelvuldig gebruikt, terwijl andere juist minder goed hun taak konden uitvoeren. 

Door het behandelen van de spierketens, kregen we alle spierfuncties terug. Als blijkt dat een spier een taak niet kan uitvoeren, dan zorgen we met een reset techniek of een release (“losmaken”) ervoor dat ze die functie weer terug krijgen. Op de foto zie je de ketens die we hebben behandeld. Alle spieren in die lijnen zijn getest op functie.


Als je geen pijn meer voelt, ben je nog niet belastbaar

Toen de spieren de juiste functie weer kon uitvoeren was het tijd om te gaan trainen. Ze wilde graag zo snel mogelijk weer hardlopen. Het is daarbij altijd belangrijk om dit stapsgewijs te doen. Geen pijn betekend namelijk niet dat je meteen belastbaar bent! 

Met specifieke oefeningen zijn we aan de slag gegaan om de mobiliteit in de heup te vergroten. De heup had vooral moeite om naar binnen te draaien. We hebben een combinatie gemaakt van spier stretchen en spier belasten in de positie waar ze niet vaak kwam. Vooral de spier belasten in de volledige eindstand zorgde ervoor dat de pijn steeds minder en minder werd. 

Het was tijd om weer rustig op te bouwen richting het hardlopen. 

Nu weer lekker pijnvrij hardlopen 

Dit goede nieuws kregen we op de laatste dag van 2020.

“Het gaat de laatste tijd heel erg goed met mijn heup. Sinds de sportscholen dicht zijn loop ik op een laag tempo hard met een vriendin. Dit gaat pijnloos. Ook na het tennissen ervaar ik geen pijn meer.

Zo cliché, maar je oefeningen doen blijft belangrijk

We kennen het allemaal wel! We krijgen oefeningen mee, maar daar komt de klad in. Iedereen kent tijden waar je meer of minder bezig bent met je oefeningen. Ze blijven echter essentieel om te blijven doen. 

“De afgelopen weken heb ik best veel gewerkt waardoor ik de schema's van True coach nog niet heb kunnen doen. Die kan ik mooi in het nieuwe jaar doen om mijn heup pijnvrij te houden” 

Daarnaast gaan we periodiek afspreken om het lichaam te onderhouden, preventief. 

“Voorkomen is beter dan genezen”

Is jouw interesse gewekt? Boek dan nu een gratis afspraak!

https://c-kracht.nl/gratis-intake